KLEINE BOMEN EN GROTE STRUIKEN

2-1 APPEL malus

In onze tuin 3 soorten, Delcorf, Schone van Boskoop en Jonagold. Deze rijpen elk op een andere tijd af, een lang seizoen, met Delcorf als eerste appel die je niet lang kunt bewaren. De andere soorten zijn beter bewaarbaar en meer geschikt om te drogen voor de winter.

2-2 HAZELAAR corylus avellana

In onze tuin, 2 zaailingen en 2 struiken van de varieeteit ‘Ennis nuts’. Dit gewas bevat veel eiwitten en vetten. Er zijn vele toepassingen voor hazelnoten. De struiken kunnen makkelijk gesnoeid worden, ze leveren veel biomassa als ze te groot worden in de tuin.  Op de onderstam van een zaailing, kan een tak van van een vruchtvarieeteit geent worden voor meer opbrengst.

2-3 KWEEPEER cydonia oblonga

2-4 MISPEL mespilus germanica

2-5 NASHIPEER pyrus pyrifolia

In onze tuin 2 zaailingen, we zullen zien of dat iets op gaat leveren. Nashipeer is een boom die goed gedijt in dit klimaat, met lekker sappige vruchten. Heeft de potentie om een kroonboom te worden, maar omdat de tuin niet groot genoeg is daarvoor, zullen we op termijn bekijken hoe we dit aan gaan pakken.

2-6 PEER pyrus

2-7 PEPERBOOMPJE zanthoxylum piperita

2-8 PRUIM prunus domestica opal

2-9 PERZIK prunus persica

2-10 SNEEUWKLOKJESBOOM halesia carolina

2-11 UIENSOEPBOOM toona sinensis

Ook deze boom heeft de potentie om een grote boom te worden. We gaan deze boom knotten op 1.75m. We oogsten de jonge bladeren, die smaken naar gebakken uien. In China worden deze bladeren als groente gegeten.

2-12 VIJG ficus

2-13 WILG salix

2-14  ZURE KERS prunus cerasus

Bloeit prachtig wit in het voorjaar. De kersen zijn lekker om te verwerken, rauw voor de echte liefhebber. Een kleinere boom, de merels zijn er dol op.

2 -15 Duindoorn (hippophae rhamnoides)

2-16 Driebladig citroen (poncirus trifoliata)

2-17 Bamboe (phyllostachys aurea)

STRUIKEN OF KLEINE BOMEN DIE NIET IN ONZE TUIN AANGEPLANT ZIJN EN DIE EEN BIJZONDERE CULINAIRE WAARDE HEBBEN;

KAKIFRUIT OF PERSIMOEN diospyros kaki

Deze boom groeit niet in de tuin van het Moestuinhuis. Het is een boom die prima kan gedijen in dit klimaat. De vruchten zijn op veel manieren toepasbaar, zie recepten.

KWETSEN prunus domestica ssp domestica

Deze pruimen zijn vooral geschikt om te drogen, om te verwerken in gebak en om te verwerken in alcohol.