KROONBOMEN

ZOETE KERS (KORDA) prunus avium

Behoort tot de familie van rosaceae, de kers is een steenvrucht, de pit is het zaad.

Een tot 20m hoge boom, die van nature ook in Nederland voorkomt. Bloeit van midden april tot half mei. De bladeren komen tegelijk met de bloemen tevoorschijn.

Kersenbomen wortelen breed en houden minder van kleigronden, die blijven vaak lang koud in het voorjaar.

Om het klimaat in onze tuin zo gunstig mogelijk te maken voor de kersenboom, hebben we aan de zuidkant van de boom een kleine vijver aangelegd, zodat licht en warmte reflecteren in het wateroppervlak en de boom een langer en warmer groeiseizoen heeft.

Niemand zal moeite hebben om te bedenken wat je met kersen kunt doen. De smaak van de kersen wordt geintensiveerd door de kersen te drogen in de voedseldroger. Op die manier zijn ze ook langer houdbaar.

ZWARTE WALNOOT juglans nigra

De stam van deze boom is donkerbruin tot zwart, vandaar de naam. De bladeren zijn weelderiger dan van de gewone walnoot, de jonge scheuten zijn zacht, een beetje fluweelachtig.

De noten zijn vaak groter dan van de gewone walnoot, de bladeren ook.

De walnoot heeft een penwortel, wortelt soms tot 2 m diep en vormt mycorrhiza associaties met verschillende soorten schimmels.   De noten bevatten eiwitten en vetten, belangrijke bestanddelen als we voornamelijk van bomen willen eten.

Kroonbomen die niet voorkomen in onze tuin, maar die veel of interessant voedsel kunnen leveren;

BERK betula

De berk is een pioniersplant, deze bomen zullen zich in de pioniersfase vestigen in een bos, als de grond nog niet echt een bosgrond geworden is. Van het sap van de berk wordt suiker gemaakt, wijn en sterke drank. Berkensap kun je winnen door in het vroege voorjaar vingerdikke takjes af te knippen en deze in een fles te zetten. De fles zal zich vullen met het sap. Zie recepten.

IEP  ulmus

Van de Iep zijn de zaden eetbaar en erg lekker, gewoon te oogsten om zo te eten of in de salade, als je er tenminste bij kan. De zaden zijn lekker als je ze plukt, niet als ze al van de boom gevallen zijn. Dat is meestal eind april, begin mei. Het hout van de iep is sterk en buigbaar, vroeger werden er bogen van gemaakt. 1 boom draagt miljoenen zaden, er zouden veel mensen een lekkere salade van kunnen oogsten.

POPULIER populus

Ook een pioniersplant. Geschikt om mee te starten in het voedselbos, levert snel beschutting. Als ze te groot worden kunnen de gesnoeide stammen in de schaduw gelegd worden en geent worden met paddenstoelenpluggen van de oesterzwam.

TAMME KASTANJE castanea sativa

Een bijzonder waardevol gewas. Kastanjes leveren koolhydraten en eiwitten en kunnen als basisvoedsel dienen. Onder het kopje recepten zijn een aantal toepassingen te vinden voor tamme kastanjes. Als je kastanjes laat liggen in de woonkamer en steeds de slechte er uit haalt, drogen de gave exemplaren. Je kunt deze later pellen en weken, ze zijn dan weer prima bruikbaar.

LINDEBOOM tilia

Het jonge blad van de lindeboom is lekker als sla. Altijd voorradig, de boom maakt vaak jonge scheuten aan die uit de stam komen, je kunt dan het hele seizoen oogsten.