Vlaaivulling

Hoe maak je heerlijke vlaaivulling? 

Ingredi├źnten

600 g gehalveerde ontpitte pruimen

1/2 liter vruchtensap (liefst zelf gemaakt)

250 g ontpitte zeer fijn gesneden dadels

1 zakje van Gilse geleipoeder

Rasp van 1 biologische citroen

pimentkorrel

1 mespunt cardemompoeder

1 steranijs

1 kaneelstokje

Instructies

  1. Roer alles goed door elkaar in een ruime pan en breng de vloeistof aan de kook. Blijf er bij staan en roer regelmatig. Als de vloeistof goed gaat bubbelen pit uit draaien en potten of flessen (met een twist-off deksel) vullen. Vul de potten zo hoog mogelijk, draai ze dicht en zet ze een uurtje ondersteboven op een doek of plank. Draai ze dan recht, de vloeistof zakt naar beneden en de deksel trekt vacuum.

Notitie

POTTEN SCHOONMAKEN. Kies alvast welke potten je wilt gebruiken en zet ze in de vaatwasser. Draai een hoge temperatuur programma, vergeet de deksels niet. Je kunt ze ook handmatig wassen en naspoelen met heet water. Droog ze dan een ┬Ż uurtje in de oven op 110 graden C. Zorg dat ze droog zijn van binnen. (Ik was mijn theedoeken op 90 graden, dan kan ik ze ook met inmaken veilig gebruiken. Neem altijd schone theedoeken als je gaat starten met fruit verwerken.)