Vruchten op sap

Op deze manier kun je van fruit uit eigen tuin lekker lang genieten.

Ingrediƫnten

1 kg ontpitte gehalveerde pruimen

1 liter sap van pruimen, druiven of iets anders wat past bij het fruit wat je gebruikt

Instructies

  1. Voor Pruimen:

    Breng pruimen en sap aan de kook. Als het goed bubbelt, pit uitdraaien en meteen de flessen of potten vullen. Vul de flessen of potten zo hoog mogelijk af, zonder op de rand te knoeien. Dit gaat het beste als je een trechter gebruikt met een grote vulopening, die precies in de flessen of potten past. ( te koop bij div. kookwinkels)

  2. Voor Stoofperen of Kweeperen op Sap:

    Kweeperen en stoofperen hebben een langere kooktijd nodig dan ander fruit. Je gebruikt dezelfde methode als bij vruchten op sap, maar kookt de vruchten langer in het sap.

    Blijf erbij, om te checken hoelang de kooktijd precies moet zijn, dit is per soort verschillend.

    Laat de vruchten niet te zacht worden, ze hebben nog ietsje bite nodig.

    Tijdens het koken kun je allerlei kruiden of specerijen toevoegen naar smaak, bijv;

    cardemom, kaneel, steranijs, pimentkorrels, speculaaskruiden etc.

Notitie

Ideaal voor harde vruchten, bijv pruimen of perziken, die niet lekker zijn om zo te eten.

Schoonmaken van de flessen: zie de uitleg onder het kopje vlaaivulling of fruitbeleg.