ZWARTE BESSEN JENEVER

Ingrediënten

6 kg zwarte bessen

1 kg suiker

5 liter jenever van goede kwaliteit

(of de helft van deze ingredienten)

Instructies

De bessen heel goed schoonmaken, steeltjes verwijderen. De bessen heel laten.

Maak een grote emmer met deksel heel goed schoon. Doe de bessen in de emmer. Strooi de suiker bovenop, dan de jenever erbij. Doe de deksel op de emmer en laat het 6 weken staan, (liefst koel en donker). Beweeg de emmer af en toe een beetje in het rond om alles te mengen. Niet roeren want dan gaan de bessen kapot.

Na 6 weken; Neem nog een grote emmer. Zet een groot vergiet of zeef op de lege emmer, met daarin een stuk kaasdoek. Zeef de massa. Vul de oorspronkelijke jeneverflessen (of andere mooie flessen) met de jenever.

DE UITGEZEEFDE BESSEN in een grote inmaakpot doen en bedekken met vochtmengsel van zoete vlierbessen- of zoete zwarte bessen wijn en wodka, in een verhouding van 5 staat tot 7.

Notitie

Hetzelfde recept kan gebruikt worden voor rode bessen.

Een andere methode om jenever of likeur te maken is om de most van een wijnopzet te gebruiken als vruchtmengsel. Het recept is dan als van “Bramen- of bessenlikeur van most”.